Therese testar teknik

Succé när hon ger ingenjören ett nytt ansikte

Therese Lindgren utmanar fördomarna om ingenjörer och bevisar att teknikgenier kommer i många olika former.

År 2030 kommer Sverige att sakna 100.000 ingenjörer. Endast 1 av 10 ungdomar söker teknikprogrammet på gymnasiet och av dessa är endast 16 % tjejer. Teknikföretagen enades om att branschen behöver nya förebilder och inledde därför en satsning med youtubern Therese Lindgren.

Youtubeserien ”Therese testar teknik” har knappast undgått någon med intresse för kompetensförsörjningsfrågor. Sedan den lanserades tidigare i år har den blivit en succé med över 1,3 miljoner visningar.

Satsningen med youtube-stjärnan syftar till att inspirera fler unga tjejer att intressera sig för teknik och välja tekniska utbildningar och yrken. Resultatet har fallit väl ut – hela 43 procent av alla tjejer i åldern 13-17 år har sett första filmen där Therese spelar piano på selleri.

– Det är en otrolig siffra som vi såklart är väldigt glada över, det är inte många kampanjer som träffar så rätt. Vi anar att siffran är ännu högre bland 10-12-åringarna men Youtube för ingen statistik över besökare under 13 år, berättar Emma Sabel, projektledare för satsningen på Teknikföretagen, och fortsätter:

– Kampanjen med Therese har väckt nyfikna och glada tillrop från alla håll och kanter, jag har fått samtal från industrins parter, företag, tekniska museer, komtek, arbetsförmedlingar, gymnasieskolor, universitet med flera. Men det är såklart de unga tjejernas respons som är viktigast och mest värdefull.

Nu laddar Therese och Teknikföretagen för en uppföljande andra säsong.

Se ett av avsnitten: Therese testar 3D-printer


Nyheter


Hur kan svensk industri öka konkurrenskraften och säkra sin kompetensförsörjning?

Svensk industri har länge varit en viktig del av landets ekonomi, och dess betydelse kommer inte att minska. För att

Matts, SVMFs VD ser en ljus framtid inom automation

När Region Jönköping redovisade sin analys av arbetsmarknadens kompetensbehov i den årliga Kompetensbarometern hamnade automationstekniker i topp bland de mest eftertraktade

Hur ökar jag lönsamheten i produktionen

I Sverige är vi generellt sett väldigt duktiga på själva bearbetningsprocessen. Det finns ett högt produktionstekniskt kunnande kring hur vi

SVMFs artiklar i Svensk Verkstad under 2023

Här kan du hitta de artiklar som vi hittills har publicerat i Svensk Verkstad. 2023 Hur du säkerhetsställer kvaliteten i