Premiärvisning av svensktillverkad kantvikmaskin

Mitt ute på mässgolvet står en tung pjäs på mäktiga 12,4 ton.
Marknadens enda svensktillverkade kantmaskinen, Pro Z, byggs av Cidan Machinery i Götene och premiärvisas för svensk publik på Elmia Plåt.

Den imponerande stora kantmaskinens främsta egenskap är dess allsidighet.

– Den bockar åt båda håll, en så kallad Up & Down Bender. Användaren slipper vända och vrida på plåten. Inmatning sker både från bocksidan och anslagssidan. Arbetet blir väldigt ergonomiskt, en person kan ensam bocka plåtar i stora format, förklarar Lars Olander, försäljningschef på Cidan Machinerys.

Bredden på Pro Z inbjuder till mycket stora plåtämnen. Maskinen har 3,1 meters arbetslängd och bockar stålplåt med upp till 4 millimeters tjocklek.

Veckans medverkan på Elmia Plåt känns högtidlig för Cidan Machinery, bland annat för att det har tagit tid att ta fram Pro Z.

– Maskinen har tagit cirka fyra-fem år att utveckla. Det är så många rörelser att knyta samman. Totalt är det 21 motorer som sköter alla rörelser i maskinen, säger Lars Olander.

Det fanns även andra faktorer att ta hänsyn till i konstruktionsarbetet. En svårknäckt nöt var att få till en lösning där bockprismat kan användas som anslag. Bockprismat måste i så fall vara spikrakt, och verktyget kan därmed inte vara krökt, det som fackspråk kallas för bombering.

För att kompensera svikten, som ofrånkomligen uppstår i plåtens mitt, krävdes således ett annat tillvägagångssätt. En del av det var ett starkare bockprisma, en annan del var hjälp från forskningskoncernen Swerea. Trots att Cidan Machinery nu har ett stabilt och lätt bockprisma, kan företaget behålla normala motorer i maskinen.

– Det krävde uträkningar i den högre skolan, men det gick att hitta ett perfekt koncept till slut, konstaterar Lars Olander nöjt.

Cidan Machinery har 60 anställda och har producerat maskiner i över 100 år. Förutom kantvikmaskiner bygger man även klippsträckor och maskingradsaxar.

Läs mer


Nyheter


Hur kan svensk industri öka konkurrenskraften och säkra sin kompetensförsörjning?

Svensk industri har länge varit en viktig del av landets ekonomi, och dess betydelse kommer inte att minska. För att

Matts, SVMFs VD ser en ljus framtid inom automation

När Region Jönköping redovisade sin analys av arbetsmarknadens kompetensbehov i den årliga Kompetensbarometern hamnade automationstekniker i topp bland de mest eftertraktade

Hur ökar jag lönsamheten i produktionen

I Sverige är vi generellt sett väldigt duktiga på själva bearbetningsprocessen. Det finns ett högt produktionstekniskt kunnande kring hur vi

SVMFs artiklar i Svensk Verkstad under 2023

Här kan du hitta de artiklar som vi hittills har publicerat i Svensk Verkstad. 2023 Hur du säkerhetsställer kvaliteten i